Urbefolkningsrätt borde skrivas under

Det är dags att svenska staten skriver under ILO-konventionen om urebefolkningarnas rätt, anser Svenska samernas riksförbund. Det ökar bara konflikterna, anser Sveriges Lantbrukares Riksförbund.

Hoppet är större från samiskt håll att regeringen nu skriver på FN:s ILO konvention som erkänner samer som en urbefolkning.

- Sverige har utrett om de ska erkänna att samer är en urbefolkning länge nog, säger Elisabet Israelsson i Svenska Samernas Riksförbund. Flera länder har redan skrivit på deklarationen som erkänner urbefolkningar och deras rättigheter, Kanada, Nya Zeeland och Norge är några exempel.

I Sverige har detta blivit en långbänk, regeringen har före ett beslut velat utreda renbetet och jakt och fiske frågor och nu har man gjort detta. Den senaste statliga utredningen är gränsdragningskommissionen som slagit fast att renar har rätt att beta över hela länet.

Jordbruks och sameminister Ann-Kristin Nykvist har sagt att under nästa mandat period ska regeringen skriva under ILO konventionen/ 169.

- Jag hoppas att samer ska få sina rättigheter erkända i det mångkulturella samhälle som Sverige är, säger Elisabet Isaraelsson i SSR, Svenska Samernas Riksförbund. Om Sverige skriver under ILO-konventionen lyfts frågorna utanför landet och det blir internationella ögon som också tittar på samer och deras rättigheter.

Det finns dock stötestenar. Jan Alvå, domare som utrett vinterbetet i Gränsdragningskommissionen, sa i sitt betänkande att det kanske är så att samer till fjälls måste äga marken på begränsade områden som de redan idag disponerar ensamma.

Det skapar nya konflikter, anser Solveig Larsson i LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

- Vi säger nej till att Sverige skriver under ILO och att föra över äganderätt av mark till samer är ett kraftigt intrång som skapar stora konfliktkänslor, säger Solveig Larsson till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".