Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hellre lex Maria-anmälan än disciplinstraff

Publicerat fredag 17 februari 2006 kl 14.46

Nu vill Socialstyrelsen ändra i systemet för att anmäla fel och brister i vården. Lex Maria-anmälningar görs av sjukvården själva - och i för få fall, tycker Socialstyrelsen som vill hellre vill att systemfel och dåliga rutiner i vården rättas till - än att enskilda sjukvårdsanställda får disciplinstraff av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Socialstyrelsen föreslår nu att om vårdgivaren gör en lex Maria-anmälan inom sju dagar går den inte vidare till HSAN. Förslaget har lämnats till regeringen.

I den norra regionen anmäldes förra året 109 fall.

- Vi tror att det här är får få lex Maria-anmälningar, säger Tomas Tegenfeldt på Socialstyrelsen i Umeå, som tror att mörkertalet är stort.

För att få hälso- och sjukvården att anmäla fler händelser och öka patientsäkerheten har Socialstyrelsen bland annat föreslagit att ärenden inte ska gå vidare till HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, om sjukvården själv rapporterar fel och brister till Socialstyrelsen inom sju dagar.

Hellre hitta fel än syndabock

Med det nya förslaget som överlämnats till regeringen vill Socialstyrelsen flytta fokus från enskilda yrkesutövares misstag till systemfel och brister i organisationen.

- Mot bakgrund just av det här att det så ofta anges som ett skäl att man inte vågar rapportera fel och misstag eller negativa händelser i vården på grund av den här kopplingen till ansvarsnämndens påföljder, säger Tomas Tegenfeldt, Socialstyrelsen i Umeå.

Av inkomna ärenden till Socialstyrelsens Umeå enhet så kom det in totalt 109 lex Maria-ärenden förra året och det är 20 färre ärenden än året före. Flest anmälningar kom från sjukhusvården, 47 ärenden och från särskilt boende, 22 och primärvården 15 ärenden.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".