Blåsigare än väntat

Det blåser tillräckligt för att bygga ut vindkraft även i skogslandet. Vissa höjdlägen i inlandet har starkare medelvindar än väntat. Det visar de första vindkartorna över hela landet som nyligen presenterats.

Vindkartorna är en beräkningsmodell som utvecklats av institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet. Forskningsgruppen i Uppsala har gjort en beräkningsmodell som visar medelvindarna på olika höjd över marken på varje kvadratkilometer av Sverige. Först nu finns vindkartor över Norrlands inland.

Forskaren Hans Bergström som har arbetat med att beräkna vindarna säger att även om det generellt blåser mindre i norr än i södra Sverige finns det höjdlägen som har tillräckliga medelvindar för att utvinna vindenergi.

Norrlands inland är redan intressant bland vindkraftsbolag eftersom vindkraftverk möter mindre lokalt motstånd än vindkraftsparkerna gör vid kusterna.

Fjällen lokalt blåsiga

Även fjällen är blåsiga. På kartorna är de blåsigaste ställena markerade med rött. Kalfjället är ofta lika rödmarkerat som västkusten. Men det är stora lokala skillnader, säger Hans Bergström.

- På sjuttio meters höjd över kalfjället kan det blåsa mer än på öppna havet medan dalgångarna kan ligga i lä.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".