Just nu

Sydsamiska språket kan få renässans

Storuman och Umeå ges en central roll i utredningen om samiska språkets framtid. Utredaren Paavo Vallius vill göra Storuman till sydamiskt språkcentrum och Umeå till samisk stödjepunkt. Sydsamiska får minoritetsspråksstatus i samma grad som nordsamiska om det här utredningsförslaget går igenom.

Enligt utredaren Paavo Vallius är Umeå redan ett starkt samiskt fäste i den meningen att det bor många samer där och att universitetet har ett centrum för samiska studier.

Om man ser var sydsamiskan faktiskt används mest är det i tärnabyområdet. Det finns folk som brinner för att hålla språket levande och det görs projekt tillsammans med Norge. Lars - Jonas Johansson från Tärnaby tycker språkcentrat ska ligga i Tärna. Idag finns en språkkonsulent men ett språkcentrum betyder mer resurser för att bevara språket.

Lars - Jonas Johansson tycker han har ett ansvar som förälder att föra samiskan vidare och med samhällets stöd tror han sydsamiskan kommer att stärkas.

Utredningsförslaget får betydelse för hela länet. Det samiska förvaltningsområdet har sedan 2000 bestått av 4 kommuner i Norrbotten. I förvaltningsområdet har samiskan status av minoritetsspråk och enligt lag har kommuner och andra myndigheter skyldigheter att stötta språket. I Paavo Vallius utredning utvidgas förvaltningsområdet till det sydsamiska språkområdet. För Västerbottens del ska Dorotea, Lycksele, Malå, Skellefteå, Sorsele, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vindeln och Åsele ingå i det nya förvaltningsområdet.