Ingen kan granska Försäkringskassans läkare

Det är lönlöst att anmäla en läkare på Försäkringskassan, även för den som helt uppenbart har blivit orättvist behandlad. Orsaken är att det inte finns någon tillsynsmyndighet som granskar försäkringsläkarna.

JO, Justitieombudsmannen, är den som utövar tillsyn över Försäkringskassan. JO: s uppgift är att se till att våra myndigheter och de som jobbar där följer lagarna och sköter sina uppgifter. Vem som helst som känner sig felaktigt eller orättvist behandlad av myndigheterna kan vända sig till JO. Men på Försäkringskassan är just läkarna undantagna.

- JO utövar rättslig granskning och tillsyn, och har kompetens på det juridiska området, men inte på det medicinska, berättar Jo:s kanslichef Kjell Svanström.

En av alla som gjorde en JO-anmälan förra året var Owe Kåremalm från Jönköping. Han var besviken på länets försäkringsläkare.Trots sjukintyg från tre olika läkare som berättade om hans svåra ryggvärk, så tyckte föräkringsläkaren att Owe Kåremalm borde klara av att arbeta.

- Jag tycker de har fattat ett helt felaktigt beslut, tre läkarintyg och så bli nekad. Det tycker jag är helt galet och då måste man ju gå vidare.

Ett glapp i tillsynen

Men JO kan alltså inte göra nåt. Så vart ska man vända sig då?

- Den normala tillsynen i medicinska frågor utövas av Socialstyrelsen, som är en myndighet med medicinsk kompetens, säger JO:s kanslichef Kjell Svanström.

Men också hos Socialstyrelsen är just försäkringsläkarna ett undantag, liksom den andra medicinska expertmyndigheten, HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. För enligt Kjell Svanström på JO tar de bara upp ärenden kring behandlande läkare. Och försäkringsläkarna, de gör ju bara bedömningar.

- Därmed uppstår det en sorts glapp, det här har uttryckts från en del håll som något av en moment 22-situation, säger Kjell Swanström.

- Det här är ju rätt bedrövligt för då kan de bära sig åt hur som helst, säger Owe Kåremalm från Jönköping.