Två års fängelse för knivskärning

En 59-årig kvinna dömdes idag (fredag) av Skellefteå tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel. Hon stod åtalad för mordförsök sedan hon i samband med ett bråk attackerat och knivhuggit en 54-årig man i Skelleftehamn en fredagseftermiddag i december.

Fredagen den 30:e december, vid tretiden på eftermiddagen, kom ett larm om att en man blivit knivstucken i en lägenhet i Skelleftehamn. Utanför lägenheten hittade polis och ambulanspersonal en 54-årig man som blödde kraftigt från ett knivstick i magtrakten. Den 58-åriga kvinna som fanns i lägenheten greps och häktades, och åtalades senare för försök till mord. Samtidigt åtalades mannen för grov kvinnofridskränkning.

Förundersökningen visar att både kvinnan och mannen varit kraftigt påverkade av alkohol den här dagen. Kvinnan säger att hon inte har något minne av att hon skulle ha knivstuckit mannen, och att om hon gjort det så har det inte varit avsiktligt. Mannen anser att han har en klarare minnesbild. Han säger att paret grälat under eftermiddagen, och när dom senare möttes i köket ska kvinna ha stuckit honom i magtrakten. Han menar att han försökte han få henne att kalla på ambulans, men när hon istället gick och lade sig så gick han över till grannen som ringde polis och ambulans.

Tingsrätten anser det är klarlagt att kvinnan avsiktligt försökt skada mannen, men att det inte går att bevisa att hon avsiktligt försökt döda honom.

Kvinnans advokat menar att hon bör få vård för sitt alkoholmissbruk i stället för fängelse. Men tingsrätten godtar inte den planen och dömer kvinnan till 2 års fängelse för grov misshandel.

Rättegången mot mannen för grov kvinnofridskränkning startar den 13 mars.