Kan bli först med gemensam flyktingmottagning

Umeå kommun och kranskommunerna Bjurholm, Vännäs, Nordmaling, Vindeln och Robertsfors vill ha en gemensam flyktingmottagning. Samarbetet är det första i sitt slag i Sverige, och beror på att det i vissa kommuner finns arbete men inte bostad, medan det i andra är tvärtom.

- Arbetsmarknaden finns i stor utsträckning här i Umeå, men det finns inga lediga lägenheter i Umeå. Och då står man inför att tacka nej till vissa flyktingar och det är ju inte bra. Vi ska hjälpas åt med det här och då kommer det att gå bra, säger Cathrin Alenskär, samordnare och kanslichef för Umeåregionen.

Idén föddes eftersom regeringen vill att kommunerna ska ta emot fler flyktingar då en tillfällig lagstiftning gör att fler får uppehållstillstånd. Kommunerna var helt enkelt tvungna att tänka nytt för att hitta en lösning eftersom jobb saknas i vissa kommuner, medan det råder bostadsbrist i andra.

Något besparingsförslag handlar det inte om, enligt Cathrin Alenskär.
- Vi vill att flyktingarna ska ha det bra här i umeåregionen och att vi ska trivas med varandra allihopa. Mår befolkningen bra så vill ju även andra flytta hit.

På måndag träffas kommunernas representanter för att dra i gång planeringen av förslaget.

Reporter Johanna Hellsten