Just nu

Brist på praktikplatser krossar drömmar

Många yngre och vuxenstuderande kommer inte in på yrkesvägar de drömmer om på grund av brist på praktikplatser i de praktiskt inriktade yrkena. Det säger chefen för Lärcentrum i Umeå, Lena Kaev.

Byggbranschen är ett område dit intresset har ökat kraftigt på senare år, men det gäller också många andra praktiskt inriktade yrken. Många unga vuxna hittar först efter gymnasieskolan det de är verkligt intresserade av, andra inser efter några år i yrkeslivet att de helst vill utbilda sig i annan riktning. Bristen på praktikplatser är stor överallt, anser Lärcentrums chef Lena Kaev. I byggbranschen har man överenskommelser mellan byggföretaget, gymnasieskolan och facken om praktik och lärlingsplatser. På NCC ser man inga möjligheter att öka praktikintaget.

- Idag har vi tio ungefär tio gymnasiepraktikanter och tio lärlingar som gått färdigt utbildningen på 100 anställda, säger NCC Constructions avdelningschef i Umeå Roger Ekman. Fler praktikanter är svårt att ta in, anser han. Och det är gymnasieskolans elever vi klarar att ta emot.