Världsunik nyhet på stadsbiblioteket i Umeå

En världsunik produkt finns nu för synskadade på Umeå stadsbibliotek.
Med hjälp av tekniken läser en datorröst upp titel, författare och bokens baksidestext, om man så vill.

På fredag är det invigning. Men Kristina Strindlund och Anders Mattson, båda synskadade, har redan testat det nya systemet.
- Jag vill ju att jag ska kunna göra det mesta alldeles själv. Det mesta som man gör i vardagen ska man klara själv. Jag är mycket för det där med ”kan själv” om allting, säger Strindlund.
- Det här var en fantastisk frihet, att faktiskt kunna gå och botanisera på egen hand. Annars får man ju bara gå på tips. Man får gå i doften på ett bibliotek och faktiskt få lite tillgång till det, säger Mattsson.
Produkten har tagits fram av Designhögskolan som ett projekt, och Stadsbiblioteket ser det som ett led mot visionen att bli Europas mest tillgängliga bibliotek. Umeå är alltså först ut att använda produkten, men Gunni Öberg, enhetschef på stadsbiblioteket, tror att fler ser möjligheterna i tekniken.
- Väldigt många bibliotek har hört av sig nu och är intresserade av framförallt produkten. Den finns ju inte på marknaden än så länge, men vi hoppas att något företag vill nappa på det, säger Öberg.
Talböcker är inte det enda tänkbara användningsområdet. Till exempel skulle det fungera i matvaruaffärer för att få information om ingredienser och näringsinnehåll, på apoteken om ordination och biverkningar eller i klädbutiken för att få veta pris och tvättråd.