Vänsteravhopp beklagas

Besviken, jättetråkigt, illa behandlat - några kommentarer till Eva Arvidssons avhopp. Orsaken till att hon inte ställer upp i kommunvalet i höst är att hon petades från förstaplatsen och gruppledarskapet.

Vänsterpartiets gruppledare i fullmäktige i Umeå, Eva Arvidsson, har nu bestämt sig att inte kandidera till kommunfullmäktige i valet. Orsaken är att en majoritet i partiet valt att placera Tamara Spiric på första plats på partiets fullmäktigelista inför valet i höst. Eva Arvidsson placerades på andra plats.

- Jag måste ju fundera över vad det innebär, att nu en majoritet i årsmötet ändå inte ville ha mig fortsatt som gruppledare. Då tänker jag att det kan vara besvärligt med en gammal gruppledare i gruppen, som kan tycka om både det ena och det andra. Det kan vara nog så vettigt för gruppen att slippa ha mig med, säger Eva Arvidsson.

Ersättaren besviken

- Jag blir förstås besviken på att Eva väljer att lämna helt och hållet, jag hade sett fram emot att fortsätta det samarbete vi haft hittills. När jag lyssnar på det hon säger så förstår jag hur hon känner och hur hon tänker, men jag tycker fortfarande att det är tråkigt att hon väljer att lämna, säger Tamara Spiric.

Du kan inte övertyga henne att stanna då?

- Nej jag har försökt, det vet jag och det vet Eva också, och jag vet att det är många andra som också har gjort det.

Illa behandlat

Vad säger då de politiska motståndarna om att Eva Arvidsson drar sig tillbaka?

- Hon har naturligtvis ett otroligt starkt stöd hos väljarna, men det har uppenbarligen inte partiet tagit i första hand. Man vill ha en annan ledare, och då kostar det Eva Arvidsson. Jag tycker att det är jättetråkigt, men det är klart att varje parti måste ju göra på sitt sätt, så är det ju, säger Britt-Marie Lövgren, folkpartistiskt oppositionsråd.

- För det första, vem vänstern vill ha som gruppledare det är ju en sak för dem, men jag tycker att det är lite illa behandlat eftersom jag har de inte hört någon kritik mot hennes sätt att bedriva den politik de har bestämt sig för. Det är därför jag tycker att utifrån ser det ut som om hon är illa behandlad eller kuppad bort eller vad det beror på, säger Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd.

- Det är alltid roligt att bli vald, skrattar Eva Arvidsson, det är mindre roligt att inte bli vald men det är ju politikens villkor, och man ska ju inte ge sig in i det här om man inte är beredd på de här villkoren.

Eva Arvidsson sitter kvar under resten av valperioden men går sen tillbaka till sitt arbete som fritidspedagog.

Reportrar Agneta Johansson
Ingvar Orrhage