Lågt intresse för friår. Men Anders Zellman i Skellefteå var nöjd med sitt år

Intresset för att söka friårsledigt under 2006 har enligt en rapport från AMS varit svalt. Riksdagen har beslutat om 10 000 friårsplatser, men hela 6 000 av platserna stod tomma vid årsskiftet.

Anders Zellman i Skellefteå var en av dom som tog friårsledigt under 2005. Han såg det som ett år där han satsade på familjen:
- Jag var med min dotter som är fyra år säger Zellman till P4 västerbotten. Vi har tre barn, så friåret var en satsning på familjen fortsätter han.

I Västerbotten var 117 personer friårlediga under någon del av fjolåret. Enligt en utvärdering av friåret som gjorts av Arbetslivsinstitutet så gav friåret många människor en ökad livskvalitet.

Friårsreformen kommer att kosta närmare två miljarder kronor för 2006. Därför tycker facken inte att det är någon bra satsning. Tidigare har Per Johansson, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på LO, sagt att LO inte tycker om friåret,.
LO anser att det tar för mycket resurser från arbetsmarknadspolitiken.

Reformen innebär att en som tar ledigt får 85% av arbetslöshetsersättningen och så ska en arbetslös få jobbet som vikarie.

Att nu intresset faller för friår tror Anders Zellman har att göra med att man får sämre ekonomiskt och att det kan vara företagsledare som tvekar att anställa en som varit friårsledig.
- Jag såg på en löpsedel under tiden jag hade friår att det kunde vara så berättar Zellman.