Galna ko-sjukan i Sverige

Nu är det klart att Sverige drabbats av sitt första fall av galna ko-sjukan.

Att det verkligen är så har nu slagits fast av ett referenslaboratorium i England. Det är en gård i Västmanland som drabbats.
- Det är trist att Sverige nu fått sitt första fall av sjukdomen, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist till ekot.

Hon säger dock att det inte finns någon ökad risk med att äta svenskt kött.
Jordbruksverket ska nu undersöka hur smittan kommit in i djurbesättningen i Västmanland.

-Det var oväntat, högst oväntat. Men inte otroligt, säger Anders Engvall, generaldirektör vid Statens veterinärmedicinska anstalt, till TT, efter beskedet att det första fallet av galna ko-sjukan konstaterats i Sverige.

Han utesluter inte att fler djur kan vara smittade.
-Men att det i så fall är det mycket begränsat antal. 1994 då den här kon smittades, hade vi inte ett helt säkert system för att undvika smitta genom kött- och benmjöl.

Statens veterinärmedicinska anstalt ser därför ingen anledning att vidta några omedelbara åtgärder.
-Möjligen kan det komma krav på utökad provtagning av svenska köttdjur framöver, säger Engvall.

Jordbruksverket skriver i ett pressmeddelande att smittotillfället troligen ligger tio år tillbaka i tiden - då fanns inte nuvarande säkerhetsrutiner i Sverige.

Det finns enligt verket ingen anledning att tro att yngre djur på den aktuella gården är smittade. BSE smittar via foder som innehåller infekterat kött- och benmjöl och inte via direktkontakt mellan djur.

- Att Sverige skulle få ett fall av BSE är beklagligt men trots allt inte helt oväntat, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket i pressmeddelandet.