Nya Malålistan siktar högt

Antalet partier har ökat kraftigt inför valet.
Här i länet har Malå Kommunlista registrerat sig som nytt parti.

I höstens val kommer Malålistan att försöka ta över styret av Malå kommun säger Berit Sandström, ledamot i partistyrelsen.

Det krävas att minst 1350 malåbor röstar på Malålistan för att partiet ska uppnå sitt högt ställda mål - att direkt få egen majoritet. Något sådant har inte hänt i tidigare val här i länet även om både Dorotea kommunlista och Åselepartiet slängde ut socialdemokraterna från makten i sina kommuner.
När komunlistepartierna var nya fick de ett starkt stöd, särskilt i Dorotea men i senaste valet minskade väljarstödet något.
Malålistan består av flera nya namn i politiken, men partiets mentor är Arne Hellsten. Som moderat kommunpolitiker hade han stort inflytande och arbetade en tid som kommunalråd. Personrösterna får visa vilket stöd han får i Malå nu, säger Berit Sandström.

Malålistans program kommer att innehålla en plan för att minska antalet kommunanställda och politiker och öka antalet företag och privatanställda. Klassiska borgerliga krav, men Berit Sandström försäkrar att partiet är ideologiskt obundet.

Kommunens senfärdighet gör att grannkommunerna håller på att springa förbi Malå tycker Malålistan som vill bygga industrihus och rusta upp sporthall och simhall eller bygga nytt.
Malå kan bli nästa stora biltestkommun, tror Malålistan, som hoppas att någon biltillverkare i Asien ska etablera biltestverksamhet i Malå.