Ryska lärkträd växer bra

Ett försök med att plantera äkta rysk lärk i våra skogar ser lovande ut. Lärkträd från Sibirien planterades i Järvträsk vid norra länsgränsen för tre år sedan. De största är redan 2 meter berättar forskaren Owe Martinsson.

- Vi är förvånade över hur bra lärkarna växer, säger Owe Martinsson, forskare vid Jämtlands Institut för landsbygdsutveckling. Han är tidigare SLU-forskare och sysslar nu med forskning om lövträd och lärk.

Under sovjettiden förekom inget forskningssamarbete och det gick inte att komma åt frön. Men för några år sedan samlades frön in från sibiriska lärkar. Träden har planterats på en rad platser i Europa och Nordamerika. Lärken är det träd som växer längst norrut i världen och borde intressera skogsbruket i norr.

Resultat tar tid

Även om lärkarna i Järvträsk startat bra kommer det att ta ytterligare några år innan forskarna kan presentera vetenskapliga resultat. Först på lång sikt skulle vi kunna vandra i en norrländsk lärkskog.

- Den upplevelsen skulle skilja sig en hel del från att vandra i en granskog, säger Owe Martinsson som besökt flera ryska lärkskogar. De är ljusare och varmare på marken. På vintern blir snön djupare än i granskogen där snön fastnar på grenarna. Det blir en annan biotop och framförallt djurlivet blir rikare i en lärkskog, säger Owe Martinsson.

Reporter Örjan Holmberg