Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya tester skall ge fler kvinnor i brandförsvaret

De sökande till brandmannautbildningen minskar. Andelen kvinnor som är brandmän är litet. Nya urvalsmetoder som prövas i storstäderna skall ändra på det.

Nya tester ska underlätta för kvinnor och personer med utländsk bakgrund att bli brandmän. Det är Räddningstjänsterna i Stockholm, Göteborg och Malmö som tillsammans med Umeå Universitet tagit fram nya sätt att göra rekryteringstesterna på.

Genom att se hur personerna hanterar stress och förmågan att uthärda länge i trånga utrymmen så hoppas Räddningstjänsterna att få in fler personligheter till brandmannayrket.

Lina Asplund om jobbar med just utbildning på Räddningstjänsten i Skellefteå tror att det är bra att ha en mix i laget:

- Vid en olycka så kan det vara lika bra att skicka in mig eller någon annan liten person när det är trångt, säger hon till P4 Västerbotten.

Hon berättar också att det kommer att ta lång tid innan kvinnor ser det som naturligt att söka till brandmannayrket. Oftast tänker alla på en stor stark karl när det är prat om brandmän:

- Det kommer nog att ta generationer att arbeta bort den inställningen, tror Lina.

Det syns även på ansökningarna till den grundutbildning som numer krävs för att söka sig till Räddningstjänsten. Den heter Utbildning i skydd mot olyckor och startade höstterminen 2003. Det är en utbildning som allt färre söker sig till. Första terminen som var det 1 819 ansökningar som kom in totalt. Däremot var det till vårterminen 2006 endast 960 ansökningar som kom in. Av alla ansökningar till grundutbildningen har det i snitt varit endast 8,5% kvinnor.

I Västerbottens län är det två kvinnor som jobbar heltid idag, men en av dem är mammaledig. Av brandmännen som jobbar deltid är det några fler som är kvinnor, men det är fortfarande en väldigt liten procentandel.

Lina Asplund som är första heltidsanställda kvinnan i brandförsvaret i Skellefteå berättar att som kvinna har man ögonen på sig:

- Varsågod Lina, brukar dom säga och så tittar alla för att se om den lilla tjejen kommer att klara uppdraget!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".