Botsmark får illaluktande vatten

Informationen har varit dålig, och det dröjde fem dagar innan vi fick friskt vatten i en vattentank, berättar bybor.

Vattnet luktar avlopp. Duschar man vill man kräkas, och kläderna går inte att tvätta i vattnet för då luktar dom illa. Så är det för ett 40-tal hushåll i Botsmark fem mil norr om Umeå, enligt byborna.

Så har det varit hemma hos Viktoria Knutsson i över en vecka. Redan förra söndagen ringde hon vattenleverantören Umeva. Men det tog fem dagar innan Umeva placerade ut en vattentank vid affären.

Det som hänt enligt Olof Nyman, som är sektionschef på Umevas vattenverk, är att svavelväte kommit i vattnet. Det finns i grundvattnet och luftas normalt bort. Men nu hade luftaren som tar bort svavelvätet havererat. Den är nu bytt.

Vattnet i reservoarerna är utbytt, nätet spolat men ännu har man inte fått bort lukten. Prover har visat att det inte är fel på vattnet. Det är inte farligt att dricka.

Men Viktoria Knutsson är inte nöjd med hur informationen nått byborna:

- Personal på byns butik kan väl informera om att det finns en vattentank, sa Umeva till oss, enligt Viktoria Knutsson. Och det må vara ofarligt att dricka, men ändå uppmanas vi att koka det om vi har barn.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".