Minervaskolans styrelse står bakom sin rektor

Minervaskolans styrelse står bakom rektorn Hans Janssons beslut att elever på friskolan inte får ha på sig sjal på skoltid - med hänvisning till skolans umgängeskontrakt.

Det uppger Jan Åhman, ledamot i skolans styrelse. Minervaskolan har anmälts till Skolverket och Diskrimineringsombudsmannen sedan en flicka som av religiösa skäl ville ha sjal i skolan nekades att ha det.

Jan Åhman, säger till P4 Västerbotten att alla som följer samhällsdebatten vet att detta inte är en enkel fråga.
- Vi har blivit anmälda till Skolverket och vi i styrelsen avaktar svaret därifrån innan vi behandlar frågan, säger Jan Åhman.

Skolminister Ibrahim Baylan, på besök i Lycksele idag, vill inte kommentera det enskilda fallet om sjalförbudet på Minervaskolan, men som princip anser skolministern att alla skolor ska vara öppna för alla elever.

- Man får inte ställa krav som på förhand utesluter vissa grupper, men att man har ordningsregler som handlar om hur man beter sig tycker jag är bra, säger Ibrahim Baylan.

Den första april träder den nya diskrimineringslagen i kraft.

- Lagen reglerar och stävjar mobbning, kränkning och diskriminering och då blir det tydligare vilka regler som gäller, säger Ibrahim Baylan till P4 Västerbotten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".