Ny behandling kan rädda liv

Om fyra fem år kommer cancerpatienter i landet att få avancerad strålbehandling med hjälp av strålning av protoner.
– Vissa tumörer har vi inte kunnat behandla med tillräckligt höga stråldoser därför att de suttit så till i förhållande till andra organ att vi inte kunnat behandla ordentligt, och det kan bli möjligt med den här nya utrustningen, säger onkologläkaren Björn Zackrisson.

Metoden skadar inte friska vävnader och organ. Stråldosen kan ökas i själva tumören och det ger ökade möjligheter att bota patienten. Det säger Björn Zackrisson överläkare på onkologen vid universitetsjukhuset i Umeå. Han är också projektledare för uppbyggnaden av en anläggning på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det unika med satsningen på den nya anläggningen är att landsting med universitetsjukhus bildar ett kommunalförbund, där varje landsting är medlem och ägare till anläggningen. Enligt Levi Bergström socialdemokratiskt landstingsråd inom Västerbottens läns landsting så är frågan så väl förankrad att det är inget som talar för att politikerna kommer att säga nej till satsningen. Ett beslut kommer att tas före sommaren, och planen är att 1 miljon kronor satsas för 2006 och 2007.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".