Femton anmälningar om slöjförbudet

Minervaskolan i Umeå har nu fått på sig 15 anmälningar som rör slöjförbudet på skolan: tre anmälningar till Skolverket, elva till polisen, och en till Diskrimineringsombudsmannen.

Först var det mamman till den sjuårig flicka som inte tilläts ha slöja på lektionerna som anmälde Minervaskolan till Skolverket. Sen var det gruppledarna för miljöpartiet och vänsterparitet i Umeå som gjorde en gemensam anmälan. Och igår var det en förälder till en elev på skolan som anmälde slöjförbudet till Skolverket.

Föräldern vill bland annat ha prövat om Minervaskolans undervisning verkligen är ickekonfessionell som den ska vara enligt Läroplanen.” I Minervaskolans egen skolplan står att skolan är ”religiöst obunden” och att man ”följer samma läroplan...och lyder under samma krav som gäller för den offentliga skolan”, påpekar föräldern.

Förutom de tre anmälningarna till Skolverket har polisen i Umeå fått in minst 11 anmälningar mot Minervaskolan som rör slöjförbudet och rektorns uttalanden om det. Anmälningarna rubriceras bland annat som förtal, och hets mot folkgrupp. Polisen i Umeå skickar vidare anmälningarna till JK, Justitiekanslern, eftersom det handlar om eventuella tryckfrihetsbrott.

En anmälan har också kommit in till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Senast 31 mars vill DO ha in ett yttrande från Minervaskolan. Före 3 april Skolverket vill ha svar på frågor som: vilka överväganden låg till grund för skolans beslut att förbjuda slöja och hur ställer sig skolan till att eleven upplevde sig utsatt för kränkande behandling. När fick Minervaskolan kännedom om att eleven kände sig utsatt och om vidtogs då några åtgärder.

Den anmälan som Minervaskolan själv sagt att de ska göra till Skolverket - en anmälan mot sig själva för att få slöjförbudet prövat - har ännu inte registrerats hos Skolverket.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".