Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot landstingets fastighetsaffär

Publicerat onsdag 29 mars 2006 kl 08.11

Landstingets politiskt valda revisorer tycker att affären när hus 11 vid sjukhuset i Umeå såldes är märklig. För ett par år sedan sa fastighetsstrategen Ulf Sandgren att huset skulle vara mest värt flera år efter Botniabanan stod klar. Ändå såldes huset efter uppvaktning av Balticgruppen. Och de närmaste tio åren får landstinget betala mer i hyra än vad man fick betalt för huset.

Landstingets revisorer har bland annat vänt sig till Sveriges kommuner och landstings förbundsjurist Leif Petersén som bland annat anser att landstingstyrelsen agerat vårdslöst och helt struntat i revisorernas påpekanden.

Anbudsförfarande först efter rykte

En av de punkter som revisorerna kritiserar är att det är svårt att se vem eller vilka tjänstemän som har varit drivande i försäljningen.

Några av de tjänstemän som nämns i den kartläggning som revisorerna gjort av ärendets gång är bland andra dåvarande landstingsdirektören Tore Löwstedt och landstingets fastighetsstrateg Ulf Sandgren.

Av revisorernas rapport så framgår det också att försäljningen kom till stånd efter uppvaktning av Balticgruppen och hade inte Akademiska Hus ryktesvägen fått veta att en försäljning var på gång så hade inget anbudsförfarande kommit till stånd och fastigheten hade sålts för 39 och inte 47 miljoner kronor.

Dyrare att hyra än att äga

Istället för att själv äga fastighet 11 så får nu landstinget, förutom kostnader för värme, el, vatten och avlopp samt fastighetsskatt, betala minst 49 miljoner kr i hyra under tio år som avtalet är skrivet.

Det avtal som nu gäller är i stort sett identiskt med det anbud som Balticgruppen lämnade i december 2004. Det var Balticgruppen som till slut vann anbudsförfarandet.

Eftersom försäljningen inte hamnade hos landstingsfullmäktige så har landstingstyrelsen brutit mot kommunallagen.

- Det är därför som det är viktigt att det finns fastighetsplan och att det finns kompetens och att det sker en av ärendet, säger Kjell Edlundh, socialdemokratisk revisor.

Landstingets revisorer ger därför hela landstingstyrelsen en anmärkning i revisionsberättelsen för 2005.

Men det är landstingsfullmäktige som slutligen avgör om landstingsstyrelsen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2005.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".