Lättnad i Umeå efter våldtäktsmannens gripande

Igår vid lunchtid greps en 33-årig man från Umeå misstänkt för att vara den så kallade Hagamannen. Han är anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, grov våldtäkt, med mera, men nekar till anklagelserna.

Mannens DNA stämmer överens med Hagamannens, säger Göran Markström, spaningsledare vid Umeåpolisen.

Polisens presstalesman Inga-Lena Jonasson säger till P4 Västerbotten att polisen av utredningstekniska skäl och av hänsyn till den gripnes omgivning, inte vill bekräfta uppgifter om att den gripne har sambo och barn.

Den 29 januari i år fick polisen in ett kort tips på en namngiven person vars utseende sades stämma väl med den fantombild på Hagamannen som polisen tidigare gått ut med. Den 24 mars hördes mannen första gången, och ett DNA-test togs. Idag fick polisen besked från Statens kriminaltekniska laboratorium SKL om att DNA-provet överensstämde med Hagamannens.

- Någon har tänkt till hemma och läst tidningar och tänkt att den här mannen liknar fantombilden,säger polisens presstalesman Inga-Lena Jonasson.

Den 33-årige mannen greps vid lunchtid idag i centrala Umeå av två poliser från Hagautredningen.

- Mannen greps odramatiskt. Nu påbörjas en annan del av utredningen, säger Göran Markström.

Den misstänkte mannen ville först inte lämna DNA-prov, men polisen förmådde honom att ändå göra det med stöd av ny lagstiftning. Enligt polisen har den gripne arbete och är vid god fysisk hälsa.

Ett kort förhör hölls idag med mannen, som nekar till brott. Advokat Leif Silbersky har utsetts till försvarare. Förhören fortsätter imorgon, och åklagare Annika Öster räknar med att en häktning kan bli aktuell då.

Ett våldtäktsförsök mot en 14-årig flicka på Haga i Umeå sommaren 1998 är det första kvinnoöverfall som polisen kopplar ihop med Hagamannen. Ytterligare fem kvinnor överfölls 1999, 2 kvinnor år 2000. I december förra året 2005 hände det igen. En kvinna våldtogs och utsattes för mordförsök av en man och DNA-spår visade att det återigen var den så kallade Hagamannen var gärningsman.

Utredningen i fallet omfattar 22 000 handlingar med 14 000 tips på namn och polisen har DNA-testat flera hundra män.

- Känslorna är nog blandade för de kvinnor som drabbats nu när de vet att mannen är gripen. Det blir en svår period framöver med rättegångar bland annat, säger presstalesmannen Inga-Lena Jonasson. Och själv är jag också lättad över att kunna gå ut på promenad på kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".