Hockeyns amatörer och vinstmaskiner

Det finns fortfarande ishockeyföreningar som väljer traditionen när dragkampen står mellan kommersiella krafter och amatörideal. Det visar Umeå-forskaren Josef Fahlén i en ny avhandling.

De senaste årtiondena har det amatörmässiga arbetet mer och mer bytts ut mot professionalism. Från frivilligt arbete och kamratskap för en nyttig fritidssysselsättning för unga - till vinstintresse, avlönad arbetskraft i bolag och dotterbolag, och avtal med farmarklubbar och mediabolag.

Skillnader i arbetsuppgifter och befogenheter, mellan högre och lägre befattningar och mellan avlönade och frivilliga arbetare, kan leda till interna konflikter och kontraproduktiva beteenden.

Josef Fahlén konstaterar i sin avhandling att flera hockeyföreningar håller amatöridealen högt och väljer traditionella organisationsformer och arbetsmetoder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".