Att leverera internetspriten kan vara brottsligt

Bussgodscentralerna som levererar vin och sprit köpt via Internet kan göra sig skyldiga till brott.
- Ja, det kan det vara, det är en del som vi håller på och utreder för närvarande, säger ställföreträdande tullåklagare Martin Lind.

Förra året var det drygt tusen personer i landet som som beställt alkohol via Internet och sedan fick den beslagtagen av Tullverket. Nu utreds hur handeln ska stoppas, och ett led i kedjan är centralerna för bussgods.

När SR Västernorrland ringer runt till bussgodsutlämningar visar det sig att personalen kontrollerar att kunden är 20 år innan de lämnar ut spriten. Men samtidigt riskerar de att göra sig skyldiga till ett brott eftersom bussgodsutlämningarna också är ett led i kedjan för konsumenten att köpa billig sprit utomlands utan att själv transportera den in i landet.

- Vi försöker utreda och klargöra de olika rollerna som olika aktörer i den här hanteringen har, säger Martin Lind, ställföreträdande tullåklagare.

Reporter Ingrid Engstedt Edfast
SR Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".