Lagförslaget lamslår kustfisket

Nätfisket under vår och höst är hotat längs hela kusten. Fiskeriverket har nämligen ändrat föreskrifterna, i ett försök att rädda öringen. Men förslaget möter på kritik från både yrkesfiskare och fritidsfiskare, som menar att åtgärderna är inte grundade på verkliga fakta.

– Problemet de försöker lösa kan man inte lösa på det här viset, säger Bertil Bodfors som är ordförande för skärgårdsfiskarna i Norrbotten och Västerbotten.

I förslaget som beräknas träda i kraft den 1 juli står det att inom ett vattenområde med lägre än tre meters djup får inte nätfiske bedrivas mellan 1 april och 10 juni, samt 1 oktober till 31 december. Det är något som även skulle gälla på enskilt ägda vatten.

Orsaken till förslaget är att man vill rädda öringen, men om det ska fungera har man valt fel åtgärder enligt Bertil Bodfors, och han får medhåll av kustfiskarnas ordförande i Norrbotten, Lennart Sundström.

Fiskeriverket hävdar att fisket tar upp 105 ton öring årligen, men det är siffror som varken Lennart Sundström eller Bertil Bodfors tror på. De tar tillsammsns upp totalt 19 ton, varav yrkesfisket svarar för 14 ton.

Enligt både kustfiskarna och skärgårdsfiskarna krävs kraftfulla åtgärder för att rädda öringen. Enligt Lennart Sundström måste man återställa de naturliga förutsättningarna för fisken. Förutsättningar som raderats ut av flottlederna och det moderna skogsbruket.

– Restaurerade älvar och återställda reproduktionsplatser skulle få in öringen igen, säger Lennart Sundström.

Reporter Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".