Moskébygget tillfälligt stoppat

Moskébygget på Ålidhem i Umeå har gjort halt. I veckan tog moskékommitén formellt emot länstyrelsens beslut att tillfälligt stoppa bygget. Nu tar det ett par veckor innan det definitiva beslutet kommer från länsstyrelsen.

Bygglovet för moskén är överklagat av en del av grannarna. De vill bland annat få prövat om kommunens ja till bygget stämmer med planbestämmelserna för området.

Byggförbudet från länstyrelsen gäller tills överklagandet slutligts avgjorts.

Byggs moskén här vid Ålidhemkyrkan i Umeå blir det den nordligaste i världen. Förberedelserna har pågått i många år och nu har Umeå kommun och moskékommitén enats om platsen.

Högre än tillåtet
Både huset och minareten som ska byggas bli båda högre är vad som är tillåtet för området, och det är det som grannarna vill få prövat, men även att byggnaderna inte passar in i området

På Umeå kommuns samhällsbyggnadskontor har man en annan åsikt, och skriver i sitt yttrande, om länstyrelsens beslut att stoppa bygget; att man har en avvikande åsikt och står fast vid den.

10-12 meter är den nu högsta tillåtna bygghöjden, lite beroende på konstruktion. Kommunen anser att utformning av byggnaderna ska ses som godtagbar avvikelse från planbestämmelserna. Det gäller både huset och den minaret som ska bli 22 meter hög.

Två bygglov kan bli lösningen
Kommunen vill även att länsstyrelsen i sitt beslut ska skilja på byggnaderna, huset och minareten, för att underlätta för kommunens att gå vidare med moskébygget.

Åsa Ögren är byggnadsnämndens ordförande i Umeå, hon tror att lösningen kan bli så att byggnadsnämnden får ta ställning till en ny bygglovsansökan. Byggnaden nu och minareten senare.

För det måste kanske till en planändring för området innan den 22 meter höga minareten kan byggas vid sidan om moskén. En planändring för området kan ta år att genomföra.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".