Våldtäkt av bekant vanligare

Lättnaden är stor i Umeå sedan Hagamannen erkänt - men sedan Hagamannen greps har polisen i Umeå fått in 5 anmälningar om våldtäkt, eller försök till våldtäkt. I samtliga anmälningar rör det som om brott där förövare är närstående eller bekant till offret.

– I de här fallen, och även generellt sett, så kan man se att det vanligaste i de här sammanhangen är att det är en närstående eller bekant till offret, säger John Forsberg, presstalesman hos Umeåpolisen.

Nio av tio våldtäkter är i princip en sådan våldtäkt, och den begås inomhus, inte utomhus. I de allra flesta fall finns alkohol med i bilden.
– Det vanligaste är att det sker inomhus. De här så kallade överfallsvåldtäkterna, i Västerbotten och även generellt, är väldigt ovanliga faktiskt.

Inte rädd, men försiktig
Vad tänker du då om det här i samband med att Hagamannen satt skräck i en hel stad, och hur statistiken ser ut?
– Jag har full förståelse för den rädsla som har funnits här i Umeå, säger John Forsberg, presstalesman hos Umeåpolisen, men han understryker att den typen av brott är oerhört sällsynta.

Så man är rädd för att bli överfallen utomhus, men man borde egentligen vara rädd för att bli påhoppad inomhus av någon man känner?
– Jag tycker inte att man ska vara rädd, men man ska ha respekt för riskerna som finns, säger John Forsberg. Man ska ta medvetna val med alkohol, och vart man rör sig och vilka man umgås med.

Fyra av de fem våldtäkter som anmälts sedan 30:e mars gäller Umeå kommun. Under 2005 polisanmäldes 41 våldtäkter, eller försök till våldtäkter, i Umeå med kranskommuner. Hittills under 2006 har 15 anmälts.

Reporter Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".