Franska Connex vann tågstriden

Det är nu klart att det franska bolaget Connex vann striden om nattågen till Norrland. Tågkompaniet AB, som kör trafiken nu, förlorade kampen.
Rikstrafiken, som tagit ställning till anbuden, har bestämt att Connex får köra persontrafik till övre Norrland för 62 miljoner kronor om året. Tågkompaniets bud var 45 miljoner kronor dyrare: 107 miljoner. Den statliga myndigheten Rikstrafiken har i uppdrag att köpa upp trafik på sträckor som inte lönar sig så bra, men där det ändå bedöms vara viktigt att det finns trafik. Den här gången handlar det om nattågen från Göteborg/Stockholm till Luleå/Narvik. Och dagtåg på Malmbanan Kiruna - Luleå - Umeå. Det var Svenska Tågkompaniet AB, och Connex Transport AB, som driver tunnelbanan i Stockholm, som lämnat anbud. Och Rikstrafiken menar att anbuden var i många avseenden jämförbara. Det var priset som fällde avgörandet skriver Rikstrafiken på sin hemsida. Prisskillnaden var så stor att Tågkompaniet skulle behöva minska personalen från 180 anställda till 80 personer för att matcha budet, säger Tågkompaniets VD Jan Johansson. Han kommer att överklaga till länsrätten och också be Konkurrensverket att granska beslutet. Beslutet kommer att få stora konsekvenser för resenärerna tror Jan Johansson som gissar på höjda biljettpriser och minskad personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".