Barnporrfilmer kan ha spelats in i Sverige

Svenska barn kan finnas med på barnporrbilder som förekommer i en av de största pedofilhärvorna i Europa. Det skriver Dagens Nyheter. Det var i samband med rättegången mot en 31-årig man i Västerbotten som är åtalad för grovt barnpornografibrott som chefsåklagare Marina Amonsson upptäckte bilder på barn som kan vara tagna i Sverige.

- Vi har gått igenom ett bildmaterial på någonstans i närheten av 14 000 bilder och filmer, och där fanns det tecken som tydde på att det skulle kunna vara gjort i Sverige, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Hur säker kan man vara på att det är bilder tagna i Sverige?
- I nuläget kan man inte vara hundraprocentigt säker på det, men det finns tecken som tyder på det. Det här var inget som polisen satt och tittade efter, utan det var bara en händelse att vi råkade se det, och det där måste man borra vidare i.

Betyder det här att svenska barn har blivit utsatta för övergrepp?
- Det kan vara så, ja, säger Marina Amonsson.

Kan ni se var det är taget någonstans?
- Det kan jag inte uttala mig om.

Hur rubriceras ett sådant brott?
- Är det så, är det frågan om ett övergrepp, ett sexuellt övergrepp. Vilken nivå det sedan ligger på, beror ju på vad det är för gärning som utförts, och det kan jag inte säga exakt idag, vad det var.

Kommer du att gå vidare med det här?
- Det här måste vi alltså borra vidare i. Det är i första hand en uppgift för polisen, säger chefsåklagare Marina Amonsson.

Reporter Erik Ridderstolpe, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".