Tung instans kräver att fiskemålet hålls ihop

Miljödomstolen är på väg att göra fel i Stornorrforsmålet om laxfisket i Vindelälven, det anser Kammarkollegium. Kammarkollegium har till uppgift att bevaka allmänhetens intressen i miljö- och vattenrättsliga frågor, och har lämnat in sina synpunker på Stornorrforsmålet.

Det finns inte skäl att dela upp domen på det sätt Miljödomstolen i Umeå tänkt inför huvudförhandlingen om laxfisket den 17:e maj. Det behövs ett helhetsgrepp på frågan om laxvandringen förbi Stornorrfors, menar Kammarkollegium.

Att en sådan tung instans tycker lika som de människor längs Vindelälven som vill ha ett bra laxfiske är deras trumfkort i den fortsatta handläggningen av Stornorrforsmålet.

Miljödomstolen vill ha en deldom för enskilda fiskerättsägare nu, det allmänna fiskeintresset får bli en senare fråga.

Uppdelningen hör ihop med den nya laxtrappa som Vattenfall vill bygga. Kraftbolaget kan nämligen inte formellt få miljötillstånd för laxtrappan innan Stornorrforsmålet har avgjorts.

Alla parter vill ha ett avgörande men är inte alls eniga om vad som ska behandlas 17:e maj. Laxvännerna i Vindelälvens Fiskeråd vill diskutera åtgärder för att underlätta för laxen och anser att den nya laxtrappan är otillräcklig.

Vattenfall å sin sida vill inte alls blanda in laxtrappor och andra åtgärder för laxen i Miljödomstolsförhandlingen den 17:e maj. För Vattenfall är förhandlingen enbart en fråga om att klarlägga om fiskerättsägarna har rätt till några skadeståndspengar.

Det är inte klart om Miljödomstolen kommer att ta hänsyn till Kammarkollegiums skrivelse utan funderar nu på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".