Fallskador behöver förebyggas

Forskare efterlyser mer aktivt och metodiskt arbete för att förebygga att äldre människor faller och skadar sig. Det skulle minska både lidande och sjukvårdens kostnader.

Över sjuttio procent av de som varje år vårdas på universitetsjukhuset i Umeå är äldre personer över 65 år som har fallit, det säger Per-Olof Bylund forskare vid olycksanalysgruppen på universitetsjukhuset.

För att minska lidandet och sjukvårdens kostnader efterlyser Per-Olof Bylund ett mer aktivt fallförebyggande arbete ute i kommunerna.

Sjukgymnasten Sofie Strandberg på Geriatriskt centrum som forskar i hur fall bland äldre med demens kan förebyggas säger att det ute i kommunerna behövs mer metodiskt fallförebyggande arbete.

- Mer omvårdnadspersonal, men också fler sjukgymnaster behövs, det säger Sofie Strandberg som snart är klar med sin magisterexamen.

Umeå universitet är idag ledande när det gäller fallförebyggande forskning men det är ett problem att få kommunerna att ta till sig den kunskap som finns, det säger Sofie Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".