Billigare tåg för skattebetalarnas skull

Rikstrafiken har fått ta emot mycket kritik för att de under gårdagen gav Connex i uppdrag att sköta tågtrafiken till norra Norrland. Men generaldirektören för rikstrafiken, Kjell Dahlström, säger att de haft resenärernas bästa i åtanke.
- Vi är ju resenärernas och skattebetalarnas företrädare och får vi det billigare så ska vi göra det, säger Dahlström till P4 Västerbotten. Det är just priserna i upphandlingen som diskuterats flitigast. Connex bud låg 45 miljoner kronor under Tågkompaniets. Tågkompaniets vd Jan Johansson har starkt ifrågasatt hur Connex ska kunna bedriva en bra verksamhet till det priset och kallar det hela prisdumpning. Kjell Dahlström säger att Rikstrafiken har prövat det som lagen kallar orimligt lågt pris, och att man kommit fram till att det inte handlar om det. Han förstår om Tågkompaniets företrädare är upprörda. - Vi har ju själva från början ifrågasatt priset, säger Kjell Dahlström. Men även om bland annat facket är skeptiskt, rent av kritiskt, mot Connex finns det en del nya spännande tankar i deras koncept, säger Kjell Dahlström. Bland annat vill de dra Göteborgståget förbi Västerås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".