Landstingets yttrande om biobanken hos Länsrätten

Landstinget har nu lämnat sitt yttrande till Länsrätten om sitt avtal med bioteknikföretaget Uman Genomics. Innan Länsrätten fattar ett beslut om avtalets giltighet ska dom klagande få möjlighet att svara på landstingets yttrande.
Det var ju i april i år som landstingstyrelsen efter viss turbulens sa ja till ett nytt avtal med bioteknikföretaget Uman genomics. Ett avtal som bland annat gav företaget ensamrätt att tjäna pengar på länsbornas inlämnade blodprover - i biobanken finns idag ca 70 000 blodprover av 100 000 länsbor. Företaget skulle även få rätt till 49 procent av materialet i biobanken. Landstingspolitikernas beslut överklagades av 14 personer - bland annat ansåg en del av dom klagande att beslutet inte hade tagits i laga ordning- och några klagande ansåg att det handlade om avtalsbrott eftersom man inte hade skrivit på några papper om att blodprover som man lämnat skulle få användas av ett kommersiellt bioteknikföretag. I landstingets yttrande så bestrider landstinget att beslutet inte fattats på rätt sätt, man anser bland annat att ärendet skötts så som brukligt är och att det var helt rätt att landstingstyrelsen och inte fullmäktige beslutade om det nya avtalet. När det gäller klagandes oro över att det material som finns i biobanken skulle kunna ansvändas av företaget hur som helst så säger landstinget i sitt yttrande att lagen om biobanker ska tillämpas på materialet- dvs att den enskilde ska ha möjlighet att återkalla ett tidigare samtycke. Vänsterpartiets landstingspolitiker Lennart arvidsson och Pia Risan krävde återremiss av majoritetens yttrande. Bland annat så tycker man att landstingsstyrelsens majoritet medvetet ägnar sig åt vilseledning och försåtliga skrivningar och att landstingets svar är vilseledande eftersom landstinget i sitt yttrande skriver att man inte tagit något beslut om ägarförändring. Enligt vänsterpartiet har man det eftersom kravet i tidigare avtal om ägarmajoritet för Universitetets holdingbolag Uminova Holding AB togs bort. Att det offentligt ägda bolaget hade majoritet i UmanGenomics och insyn i verksamhet var tidigare garanten för att landstingspolitkerna skulle gå med på kommersialisering av blodbankens material. Det offentliga ägandet av bolaget var garanten för att insynen skulle vara säkrad för framtiden. Med privat ägarmajoritet försvåras den offentliga insynen i verksamheten, anser Lennart Arvidsson och Pia Risan som alltså krävde återremiss av yttrandet till Länsrätten. Och tidigast om en till två månader tror Ingrid Jonsson vid Länsrätten att Länsrätten kan komma med sitt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".