Kvartalsrekord för Boliden - ökade vinsten nära 400 procent

De kraftigt ökade metallpriserna lyfter Bolidens vinst till nya rekordnivåer. Men aktiemarknaden är inte nöjd och kursen faller rejält på börsen. Gruv- och smältverksföretaget redovisar en vinst på närmare 1,7 miljarder kronor för årets första kvartal. Resultatet är drygt 1,3 miljarder, eller uppemot 400 procent, bättre än under motsvarande period 2005. Även omsättningen steg kraftigt till 7,3 miljarder kronor, från 4,5 miljarder första kvartalet i fjol.

Vd Jan Johansson tror att åtminstone zinken blir ännu dyrare framöver. Någon metallbubbla är det inte tal om, anser han.

-Det är ju ingen som vågar gå in och spekulera på de här nivåerna utan att det finns en fysisk verklighet bakom, det tror jag inte, säger Jan Johansson till TT.

Under första kvartalet ökade zinkpriset med 71 procent och kopparpriset med 51 procent jämfört med motsvarande period året före. Prisuppgången drivs av en stark global konjunktur i allmänhet och en mycket stor efterfrågan från Kina i synnerhet.

Kraftig konsumtion

Och Bolidenchefen tror på en fortsatt stark marknad:

-Om vi börjar på zinksidan så har vi en situation i världen där vi har en konsumtionsökning som vida överstiger produktionsökningen. Och det kan nog fortgå en period innan man hittar balans i det.

-Kopparsidan ser ut att komma något mer i balans, säger Johansson.

Det är främst de högre priserna på zink och koppar, som är Bolidens huvudprodukter, som ligger det makalösa uppsvinget för bolaget, som för bara några år sedan var i djup kris.

Miljardvinst

Gruv- och smältverksföretaget redovisar en vinst efter finansnetto på närmare 1,7 miljarder kronor för första kvartalet. Ökningen jämfört med motsvarande period i fjol är drygt 1,3 miljarder, eller uppemot 400 procent.

Även omsättningen steg kraftigt till 7,3 miljarder kronor, från 4,5 miljarder första kvartalet i fjol.

Bolidens resultat gynnas också av dollarkursen och en högre produktion. Till exempel ökade produktionen av kopparkoncentrat från Aitikgruvan mycket kraftigt.

Högre kostnader

Samtidigt motverkas förbättringen av att företagets kostnader har ökat rejält. Men Jan Johansson tonar ned kostnadsökningen. De högre råvarupriserna drabbar alla, säger han.

-Men det som är viktigt, det är hur vi ser ut relativt våra konkurrenter. Och där har vi en mycket bättre utveckling, de har mycket kraftigare kostnadsökningar än vad vi har.

Trots de starka siffrorna lyckades Boliden inte riktigt infria aktiemarknadens högt uppskruvade förväntningar. Aktiekursen föll något sedan delårsrapporten publicerats.

Men så har den också stigit med en bra bit över 400 procent på ett år.

TT: Vad tänker du om det?

-Jag tänker att det är naturligtvis väldigt positivt för våra aktieägare. Men om det är rimligt kan jag inte kommentera, det måste andra göra, säger Jan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista