Trädförädling kan skyndas på

I framtiden kan trädförädling gå fortare än idag, när man kan tillämpa resultaten från forskning i Umeå. Umeforskare har hittat gen hos träden som styr blomningen. Professor Ove Nilsson tror att det här skulle kunna göra möjligt att snabba på trädens blomning.

En grupp forskare vid Umeå Plant Science Center, Sveriges Lantbruks universitet, har gjort stora genombrott för förståelsen av hur trädens tillväxt och utveckling styrs. Det forskarna har kunnat göra är att identifiera den gen hos träden som styr blommningen. Ove Nilsson, professor i växters reproduktions biologi, tror att det här skulle kunna göra det möjligt att snabba på trädens blommning och göra trädförädling till en snabbare verksamhet.

– Växtförädlingen har haft enorma framgångar på jordbrukssidan, när det gäller att få fram allt bättre jordbrukssorter och grönsaker. Men på trädsidan ligger vi långt efter, och det beror på att det tar så lång tid för träden att börja blomma. Man måste få dem att blomma för att kunna korsa dem och få en avkomma som är bättre sedan. En trädförädlare måste kanske vänta 10, 15 eller 20 år mellan varje korsning han gör i sitt förädlingsprogram, säger Ove Nilsson.

I och med att forskargruppen nu har hittat den gen som styr när blomningen sker blir det också möjligt att skynda på blomningen hos träden. Tiden det nu tar att förädla träd skulle alltså inte behöva vara lika lång som den varit.

Stefan Jansson som också arbetat med forskningen berättar att det nu går att få plantorna att blomma redan efter 6-8 veckor, men en rimligare produktionstakt är ett halvår för att få frön av trädplantorna.

Möjligheten att odla fram träd som är perfekta för exempelvis bioenergi skulle alltså inte ligga långt bort i tiden.
– Vi kommer nu att jobba väldigt aktivt med att försöka utveckla det här till ett förädlingsverktyg och så får vi se om vi verkligen kan få det här att fungera i praktisk tillämpning, säger Ove Nilsson.

Forskargruppen har också lyckats visa att samma gen kontrollerar när träden sätter knopp och slutar växa på hösten. Någonting som redan idag är viktigt inom skogsbruket för att förlänga tillväxtssäsongen.

I går publicerades forskningen av den internationlla tidskriften Science och det kan få positiv betydelse för den framtida forskningen.
– Det blir lite lättare att få forskningsanslag och så vidare för att fortsätta forska på det här nu när man ser att vi har lyckats få fram väldigt intressanta resultat, säger Ove Nilsson, professor i växters reproduktionsbiologi vid Umeå Plant Science center, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Reporter Ann-Louise Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".