ABB-chef dömd för mutbrott

En tidigare ABB-chef dömdes på torsdagen till ett års fängelse för mutbrott av Umeå tingsrätt. Enligt domen ska han också betala en halv miljon kronor till staten.
En tidigare ABB-chef dömdes på torsdagen till ett års fängelse för mutbrott av Umeå tingsrätt. Enligt domen ska han också betala en halv miljon kronor till staten. Umeå tingsrätt fällde under torsdagen fyra av fem åtalade i en muthärva i byggbranschen i Umeå. En tidigare ABB-chef fick det högsta straffet, ett års fängelse för mutbrott. Rätten beslutade också att han ska betala in en halv miljon kronor till staten som förverkat utbyte av brott. Förutom ABB-chefen dömdes en landstingsanställd nästan lika hårt. Han fick tio månaders fängelse för mutbrott och ska även han betala en halv miljon kronor till staten. Ytterligare två personer verksamma i byggbranschen dömdes för bestickning till dagsböter respektive villkorlig dom. Den femte åtalade, också verksam i byggbranschen, friades helt. Målet var uppdelat i tre separata åtal. Ett åtal gällde att en företrädare för ett fastighetsbolag i Umeå gav ABB-chefen förmåner värda cirka 1,25 miljoner kronor. För detta yrkade kammaråklagare Peter Salzberg att ABB-chefen skulle betala en halv miljon kronor till staten. I ett annat av åtalen var Västerbottens läns landsting och det aktuella ABB-företaget målsägande. De ansåg sig skadade av sina anställdas förehavanden. I det här fallet var det den tidigare ABB-chefen som mutade en landstingsanställd, som betalade 30 000 kronor för en ny- och ombyggnation av sitt eget hus. Egentligen kostade bygget 900 000 kronor. För den affären är det den landstingsanställde som ska plikta med en halv miljon till staten. I ett mindre åtal gällde det misstankar om att den tidigare ABB-chefen tagit mutor från företag i byggbranschen i samband med ett villabygge i Grekland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".