Åldringsbomben är en myt

Åldringsbomben är en myt. Det är inte sant att de äldre kommer att bli så många och så kostsamma för samhället att de som är unga idag inte kommer att klara äldrevården.

Det säger Lars Tornstam, professorn i sociologi vid Uppsala universitet.

Lars Tornstam försöker att få politiker och andra beslutsfattare i samhället att förstå att alltför många har läst och tolkat statistiken om befolkningen fel.

Det vi glömmer bort, enligt Lars Tornstam, att  en omställningspocedur pågått i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Och i dag har vi klarat av ungefär två tredjedela av den demografiska omställningen utan att någonting allvarligt har hänt, enligt Lars Tornstam.

-Verkligheten när man tittar på statistiken är inte alls tillnärmelsevis så skräckinjagande som man skulle kunna få anledning att tro, säger Lars Tornstam.

Det är viktigt att tala om att det är överdrifter, säger  Lars Tornstam.

-Tron på den här sortens framtida problem har väldigt negativa effekter på både unga och gamla mäniskor. Gamla människor får för sig att man på något vis ligger samhället till last. Det har rent av förekommit, som i Uppsala där jag kommer från, att gamla människor har berättat om att man ingått en självmordspakt för att man inte ska ligga samhället till last, säger Lars Tornstam.

-Personal som arbetar inom äldreomsorgen får alldeles i onödan ett negativt perspektiv på både sig själva och på det arbete de gör, säger Lars Tornstam till Sveriges Radio Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista