Intensiv träning minskar fallrisk

Äldre vid särskilda boenden som tränar intensivt faller mer sällan än andra. Det visar en avhandling av sjukgymnasten Erik Rosendahl, doktorand vid enheten för geriatrik vid Umeå universitet.

För de 191 äldre vid nio särskilda boenden inom Umeå kommun som deltog i studien och som tränade tre gånger i veckan så var resultatet bättre balans, förbättrad benstyrka, och förbättrad gångförmåga månader efter sista träningstillfället.

Gun Britt Jarnlo, docent vid Lunds universitet, som var opponent vid disputationen säger till P4 Västerbotten att Erik Rosendahls forskning är viktig för att det är en studie gjord på en grupp äldre som det inte finns så mycket forskning om.

Forskningen ligger i tiden, säger Gun Britt Jarnlo. I den äldreproposition som vård och äldreminister Ylva Johansson (s) lagt fram betonas att det ska satsas på fallförebyggande arbete för äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista