Väg mellan Saxnäs och Borgafjäll hotar rennäringen

Länsstyrelsen är positiv till en förstudie av en väg över fjällen mellan Doroteas Borgafjäll och Vilhelminas Saxnäs. I Vilhelmina södra sameby är Leif Larsson negativ och anser att en väg skulle omöjliggöra renskötsel där.

Länsstyrelsen är positiv till en väg mellan Borgafjäll i Doroteafjällen och Saxnäs i Vilhelmina kommun.

Länsstyrelsen kommer att stödja att en miljökonsekvensutredning görs av vägverket.

Men rennäringen är bekymrad. Enligt Leif Larsson, ordförande för Vilhelmina södra sameby, skulle en väg över fjället få negativa efftekter för deras rennäring.

I Vilhemina södra sameby finns det totalt femton familjer som försörjer sig på rennäring och det rör sig om 10 000 renar. Blir vägen av vet Leif Larsson inte var renarna ska kunna kalva i framtiden.

Det är Vilhelmina, Dorotea och Åsele kommuner som vänt sig till Vägverket för att få en väg byggd över fjällen mellan Borgaområdet i Dorotea och Saxnäs i Vilhelmina.

En förstudie har gjorts om behovet och konsekvenser av byggandet av fjällvägen och enligt den skulle fjällvägen ha stor betydelse för att upprätthålla offentlig service inom området.

Kommunerna menar också att en väg skulle få stor betydelse för regionens utveckling, bland annat för turistföretagens möjligheter till expansion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista