Sociala begravningar ökar

Begravningar där kommunen bidrar till kostnaden ökar. Det förefaller som de efterlevande har svårare att klara begravningskostnaderna, enligt en undersökning.

Det är stora skillnader mellan landets kommuner när det gäller kommunalt stöd till begravningar där dödsboet saknar tillgångar. Det visar en enkätundersökning som begravningsbyrån Fonus gjort. Samtidigt konstaterar Fonus att de sociala begravningarna ökar i antal.

I Lycksele har socialchefen Kjell Olsson inte märkt någon ökning av sociala begravningar:

- Vi har nog bättre relationer med släkten som oftast är större här än i storstäderna säger han till P4 västerbotten.

I Umeå har de sociala begravningarna upphandlats och kommunens tak är 8 000 kronor lägre än hos de flesta kommuner. De flesta använder sig av socialstyrelsens rekommendationer som är ett halvt basbelopp, vilket innebär kronor 19 850.

Karin Österberg, som har hand om sociala begravningarna i Umeå, berättar att kommunen betalade 22 stycken till ifjol.

Enligt begravningsbyrån som gjort undersökningen så ökar alltså antalet sociala begravningar. Det har inte märkts i Västerbottens län. I Umeå var det färre begravningar ifjol än under 2004. I Skellefteå har de sociala begravningarna inte ökat, enligt enhetschefen Carl-Enar Widman som jobbat i över 20 år i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista