Försvarar beslut om folkomröstning

Vilhelmina kommun försvarar folkomröstningsbeslutet om Vojmån.

Beslutet har överklagats av kristdemokraterna som tycker att kommunen beslutade om en folkomröstning snabbare än kommunallagen tillåter. Men kristdemokraterna är fel ute enligt det yttrande en majoritet i Kommunstyrelsen lämnat till länsrätten.

Den 13: e februari beslutade fullmäktige i Vilhelmina att Vattenfall får göra en förstudie om utbyggnad av Vojmån och samtidigt beslutades att Vojmåns öde ska avgöras i en folkomröstning. Kristdemokraterna i Vilhelmina anser att beslutet var olagligt. Folkomröstningen var en ny idé som antogs direkt utan att frågan förberetts med vanlig kommunal beredning. Så får det inte gå till enligt kommunallagen tycker kristdemokraterna som överklagat beslutet till Länsrätten. Vilhelmina kommun har nu sagt vad man tycker om Kristdemokraternas överklagande i ett yttrande till länsrätten.

Kommunalråden Åke Nilsson, socialdemokraterna, och Gunnar Hörnlund, centern, anser att folkomröstningsbeslutet var logiskt och att det inte alls var fel att klubba igenom folkomröstningen och förstudien samtidigt. Folkomröstningen är en del av beredningen av vojmå-frågan och behöver inte anmälas som ett helt nytt ärende till fullmäktige, anser de båda råden i sitt yttrande.

Att folkomrröstningsbeslutet inte var komplett utan måste följas av fler beslut om hur den ska gå till förklarar kommunalråden med att detaljerna måste beredas och ska beslutas längre fram.

Kristdemokraterna som tillsammans med folkpartiet är starkast mot en utbyggnad av Vojmån kan orsaka lite tumult om de får rätt i länsrätten. Vojmån är en fråga som splittrar partier och nejsidan kan tjäna röster på att den debatteras nu, medan de försiktigt positiva politikerna vill ta den debatten utanför partipolitiken i en folkomröstning längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".