Nike projketet lär kvinnor om reumatism

Invandrarkvinnor med reumatisk sjukdom och värk har i reumatikerföreningens regi i Umeå fått utbildning om reumatiska diagnoser, sociala rättigheter och hur sjukvården fungerar.

Kvinnorna i Nike-projektet kom från tio olika länder och syftet med utbildningen är att kvinnorna i sin tur ska informera andra kvinnor med utländsk bakgrund, det säger projektledaren Zaida Holm Gradin till P4 Västerbotten.

Zaida Holm Gradin arbetar nu för att Nike-projektet och nätverksbyggandet ska få fortsätta i höst. En av kvinnorna som regelbundet kommer till nätverkets träffar i Umeå är Li Fang Cheng som kom i kontakt med gruppen genom en av de kvinnor som genomgått utbildningen.

Li Fang Cheng säger till P4 Västerbotten att träffarna har gett henne ökad kunskap om sin egen smärta och av olika behandlingsmetoder. Träffarna har inte bara en social betydelse det säger Zaida Holm Gradin.

Genom träffarna så får även kvinnorna kunskap om bemötande och hur man kan anmäla sjukvården om man har blivit illa bemött inom sjukvården. Och tack vare Nike projektet har två kvinnor med utom nordisk bakgrund valts in i reumatikerföreningens styrelse i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista