Ny lag öppnar för fler "fria" förskolor

Friförskolor blir lättare att öppna, och svårare att stoppa, med ny lag. I Västerbottens län finns sex kommuner utan friförskolor.

I går beslutade riksdagen om fri etableringsrätt för förskolor. Detta sen miljöpartiet gjort upp med dom borgerliga partierna.

Fristående förskolor finns redan i över 200 kommuner i landet, men saknas i 57. I Västerbottens län är det sex kommuner som inte har fristående förskola och det är Dorotea, Malå, Norsjö, Vindeln, Vännäs och Åsele.

Redan från 1 juli ändras nu lagen så att det blir lättare att etablera fristående förskolor. Och kommunerna måste ge tillstånd och betala till de fristående förskolor som uppfyller kraven.

Riksdagen sade igår även ja till flexibel skolstart där de sex eller sju år gamla barnen kan börja på våren eller hösten, och till att friskolor ska få ha individuella programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista