Försäkring mot kvinnovåld.

Kvinnomisshandel i hemmet omfattas på försök av fackförbundet Kommunals gruppförsäkring. Misshandlade kvinnor kan få gratis samtalsterapi och på så sätt ta sig ur mannens förtryck.

På torsdagen träffades ombud från alla Kommunals 24 sektioner i länet för att lära sig om försäkringen och bli bättre på att stödja misshandlade arbetskamrater.

Via ett 020 - nummer kan kvinnor komma i kontakt med en samtalsterapeut.  Enda kravet är att någon familjemedlem är med i Kommunal. Hitills har 30 - kvinnor påbörjat terapi men det finns plats för hundratals.

Projektet är ett sammarbete mellan Kommunal, kvinnojourerna och försäkringsbolaget Folksam. En miljon kronor har satsats men Anne Marit Överby, som är projektledare, tror att det kommer att fortsätta också när miljonen är slut.

Behovet är jättestort säger Anne Marit Överby till P4 Västerbotten. Hon turnerar just nu runt i landet och informerar om den nya kvinnovåldsförsäkringen. Gensvaret är enormt, jag har mött medlemmar som andas ut och säger äntligen gör vi nått mot våldet i samhället, berättar Anne Marit Överby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista