Skotten i Ådalen

Idag är det 75 år sedan svensk miltitär sköt ihjäl 5 demonstrerande arbetare i Ådalen som protesterade emot att strejbrytare användes i en pågående strejk emot sämkta löner.

.

Som en följd av händelserna i Ådalen skrevs det in i svenska lag att militär inte får sättas in mot den egna befolkningen.

En lag som nu luckras upp enligt Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson och fortsätter:

Samma vecka som 75-årsdagen av skotten i Ådalen öppnar

borgaralliansen och regeringen upp för att samma ska kunna hända igen. Det här en av de inskränkningarna i våra demokratiska fri- och rättigheter som

genomförs i terrorismbekämpningens namn menar Ida Gabrielsson.

Idag är det 75 år sedan svensk miltitär sköt ihjäl 5 demonstrerande arbetare i Ådalen. Dem protesterade emot att strejbrytare användes i en pågående strejk emot sänkta löner.

Som en följd av händelserna i Ådalen skrevs det in i svensk lag att militär inte får sättas in mot den egna befolkningen.

En lag som nu luckras upp enligt Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson:

- Samma vecka som 75-årsdagen av skotten i Ådalen öppnar borgaralliansen och regeringen upp för att samma ska kunna hända igen. Det här en av de inskränkningarna i våra demokratiska fri- och rättigheter som genomförs i terrorismbekämpningens namn säger Ida Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".