Renmärkning ger tydliga resultat.

Sändarmärkta renar kan förbättra samarbetet mellan rennäring och skogsnäring. Erfarenheter från den första vintern med GPS - sändarmärkta visar att rätt skogsskötsel kan styra djuren till den bästa renskogen, säger Leif Jougda, som ansvarar för rennäringsfrågor på Skogsstyrelsen.

 

I rennäringsplanen ritade samebyn in kärnområden som är viktiga för renarnas vinterbete på digitala kartor. Inne i dessa kärnområden rödmarkerade de dessutom nyckelområden, det är lavrika områden som är extremt viktiga betesplatser.

På dataskärmen kan man nu se massor av punkter som markerar platser där de GPS - sändarmärkta renarna stått. Exempelvis vid Angsjöheden mellan Fredrika och Bjurholm samlades renarna precis där Vilhelmina norra sameby märkt ut sitt viktigaste nyckelområde.

GPS - sändarna blir ett verktyg att följa hur renen vill ha det och Leif Jougda tror att det går att förbättra renbetet och t o m återskapa nyckelområden som funnits tidigare och samtidigt bedriva skogsbruk där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista