Ingen föryngring av politiker i Vilhemina

Medelåldern bland politikerna i Vilhemina är hög. Och efter valet är ingen föryngring att vänta. Idag är 30 av 35 ledamöter i fullmäktige över 40 år och efter valet blir det troligen samma sak. Trots en viss föryngring på listorna är toppnamnen fortfarande medelålders.

Socialdemokraten Mona Malmbro är en av de yngre i fullmäktige nu, men ställer inte upp på valsedeln i år.

Jag har fyra barn och företag och tiden räcker inte till för politiken, säger Mona Malmbro till P4 Västerbotten.

Idag är medelåldern i fullmäktige 51 år och partierna har själva insett att fler yngre måste in i politiken. Inför valet i höst har flera Vilheminapartier lanserat nya namn på listorna. Men det är bara folkpartiet som lyckats sänka medelåldern på sina toppkandidater. Så oavsett hur valet går i höst kommer Vilhelminapolitikern i allmänhet att vara runt 50 år.

Det motsvarar inte det demokratiska idealet att kommunfullmäktige ska spegla ett tvärsnitt av befolkningen men Mona Malmbro störs egenligen inte av flertalet politiker är äldre än hon själv. De har varit föräldrar och har egen erfarenhet, man får göra det bästa av situationen för vi kan inte tvinga in yngre politiker, säger Mona Malmbro. En förklaring att ungdomar väljer bort politik kan vara att unga vill se resultat direkt och inte hålla på och utreda som kommunen ofta gör, säger Mona Malmbro, som trots att hon hoppar av politiken kan tänka sig komma igen senare i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista