Ingen miljörättegång om fisket i Vindelälven

Det blev inga förhandlingar i Miljödomstolen idag. Rättens ordförande valde att ställa in för att invänta nya fakta från Fiskeriverket. Vattenfall talar om skandal

Det blev ingen huvudförhandling idag i miljödomstolen om Stornorrfors kraftverks påverkan på det enskilda fisket i Vindelälven.

Rättens ordförande Rådman Nils-Gunnar Elisson ställde in förhandlingarna som var tänkta att pågå i nio dagar. Anledningen var att han väntar på ett ytterligare yttrande från Fiskeriverket.

Enligt domstolen innehåller yttrandet nya fakta, men beslutat att ställa in förhandlingarna upprör Kjell Ali Wallin som hanterar vattenmål på Vattenfall.

- Det är inget nytt i detta, säger han till P4 Västerbotten. Det vet jag efter kontakter med Fiskeriverket. Det nya yttrandet från Fiskeriverket innehåller bara förtydliganden!

Tvisten har sitt ursprung på 60-talet, då kraftverket byggdes. Effekterna på fisket skulle analyseras efter 40 år. Så småningom ville Vattenfall att frågan skulle preskriberas, men miljööverdomstolen konstaterade i en dom 2001 att obestämd prövotid gäller.

Det lär dröja till nästa vår innan miljödomstolsförhandlingarna kan påbörjas i väntan på Fiskeriverkets rapport, enligt rättens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista