Teknisk fel bakom haveri på Umeå flygplats

Det var en länk i i nosställets infällningsmekanism som orsakade flyghaveriet på Umeå flygplats i september förra året. Länken hade hade spruckit till följd av utmattning, konstaterar Statens haverikommission i sin utredning. Vid landningen hasade planet en bit på nosen vilket orsakade skador på planet, men ingen av besättningen eller passagerarna skadades.

Planet med en besättning på två personer och tre passagerare var på väg från Jönköping till Skellefteå. Vid landningen i Skellefteå upptäckte piloterna att signalsystemet slog larm om att främre noshjul inte fälldes ut som det skulle. Piloten beslutade då att flyga till Umeå eftersom det fanns tekniker där som skulle kunna lösa problemet.

När signalsystemet slog larm om att främre noshjulet inte fälldes ut som det skulle stoppades landningen i Skellefteå och planet flögs vidare till Umeå medan bland annat räddningsstyrkor larmades.

Piloten flyttade om passagerarna i planet för att få en bättre viktfördelning och såg till att räddningsstyrkor larmats innan han gick in för nödlandning. Vid landningen hasade planet en bit på nosen vilket orsakade skador på planet, men ingen av besättningen eller passagerna skadades.

Innan planet, en Piper Aircraft som är ett mindre tvåmotorigt passagerarflygplan med plats för sex passagerare och två piloter, landades gjorde piloten en låg flygning över flygfältet så att personal i flygledartornet kunde bekräfta skadan. Haverikommissionen vill att luftfartsinspektionen ska utreda om det finns behov av särskilda regler för låga förbiflygningar.

Haverikommissionen uppmärksammar att den kommunala räddningskåren i Umeå saknade passerkort till flygplatsen, vilket skulle försena en räddningsinsats om räddningstjänstens bilar stoppas av låsta grindar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".