Umedalsmordet upp i Hovrätten

Idag inledde Hovrätten förhandlingar om det så kallade umedalsmordet den 14 januari i år.

Åklagare och försvarare är överens om vad som hänt. Den åtalade har erkänt. Men den 29-årige man som dömdes för mord i Tingsrätten hävdar att dådet inte alls var så planerat och klartänkt genomfört som åklagare Annika Öster anser att det var.

Ett par timmar under förmiddagen använde åklagaren till att åter framföra vad som hänt med drygt fyrtio fotografier och detaljerade uppgifter om var offret hittades, var det stänkt blod, var den dömde rört sig och att han gjort valhänta försök att undanröja spår.

Bredvid åklagaren satt två av den döde mannens systrar. De var båda starkt tagna, och enligt målsägarbiträdet, advokat Mari-Anne Johansson, vill de vara med under rättegången för att bearbeta händelserna.

Det är också de som den åtalade och dennes advokat Petter Hetta anser inte skall ha något skadestånd, för att de i lagens mening inte skulle vara tillräckligt nära anhöriga. Det är den ena delen av överklagandet. Den andra handlar om straffnivån.

Advokaten hävdade att gärningen borde fastställas till dråp med ett tidsbestämt fängelsestraff, som i såna fall skulle bli drygt 10 år. Skälen är att den dömde 29årigen har psykiaterdiagnos på att han provocerats till dådet och har en historia av paranoia och fobier mot människor, och att han använde två typer av psykofarmaka. Och han hade tagit extra mycket medicin för att ta livet av sig samma natt. Men Annika Öster viker inte från att det handlar om grovt, och överlagt våld.

Hovrättsförhandlingarna avslutas i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista