Den döda handen bort från Ångermanälven.

Ett försök att reparera vattenkraftens skador på Ångermanälven har inletts.

I veckan träffades myndigheter och idella krafter på ett första möte i Sollefteå. Den fiskrika Ångermanälven har blivit en närmast död älv, säger en av initiativtagarna Mikael Strömberg från vilhelminabyn Malgovik.

På mötet i Sollefteå träffades representanter för Länsstyrelserna i det tre berörda länen, forskare, Skogsstyrelsen och Fiskeriverket.

Det blir en svår men inte omöjlig uppgift att förbättra Ångermanälven säger Mikael Strömberg. Han arbetar inom ett internationellt skogsnätverk som heter Model Forest. Det handlar om att naturen ska brukas långsiktigt hållbart så att folk och deras näringar kan leva kvar i framtiden.

Mikel Strömberg är nöjd med sollefteåmötet och det blev bestämt att starta en dialog med kraftbolagen, och att börja planera för ett litet återställningsprojekt på något biflöde. Målet är att fisken ska kunna fortplanta sig själv som den gjorde innan vattenkraften kom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista